Krisztus Útja

Traktátusok Isten igaz evangéliumáról

Antikrisztus

2023. július 07. 15:08 - Krisztus Útja


"A mint hallottátok, hogy az antikrisztus eljő, így most sok antikrisztus támadt"

1János 2:18b


Első századi görög szótárakból kiderül, hogy János apostol idejében az "anti" szó azt jelentette: "helyett". Amikor tehát János "antikrisztusról" beszélt, akkor egy magát Krisztus helyett felkínáló valakire gondolt; egy szellemre, amelyik azt állítja magáról, hogy Krisztus Szelleme, miközben valójában nem az. Pál megjövendölt egy nagy hitehagyást, azaz egy hittől való tömeges "elszakadást" (2Thessz 2:3-4). Ez az elszakadás meg is történt, ám az nem magának a hitnek a megtagadását jelentette, hanem az igaz hit korrumpálódását. A hit elutasítása aligha tévesztett volna meg bárkit is, ám az evangélium körmönfont megváltoztatása és az emögött megbújó "Krisztus helyett" szellem sokakat magához vonzott, és elszédített, és ez a folyamat mind a mai napig tart. 

Honnan ismerjük fel Isten Szellemét és az antikrisztus szellemét?

Az alábbi versek a Biblia legfontosabbjai közé tartoznak, ugyanis felfedik, miről ismerhetjük fel Isten Szellemét, és hogy különböztethetjük meg a furmányos antikrisztus szellemétől: "Az Isten Szellemét erről ismeritek meg: amelyik szellem megvallja, hogy Jézus Krisztus eljött a testbe, az Istentől van. Amelyik szellem pedig nem vallja meg, hogy Jézus Krisztus eljött a testbe, nem az Istentől van. Ez az antikrisztus szelleme, amelyről hallottátok, hogy eljön, most pedig már a világban van" (1Jn 4:2-3). Isten Szelleme nem néma (1Kor 12:2-3). Minden alkalommal, amikor belép egy ember hús-vér templomába, kiad egy hangot; így vallja meg, hogy abban a testben maga Jézus Krisztus vett lakozást (Jn 14:18). Jézus azt mondta: "Mikor pedig eljő majd a Vigasztaló, a kit én küldök néktek az Atyától, az igazságnak Szelleme, a ki az Atyától származik, az majd bizonyságot tesz én rólam." (Jn 15:26). És ez pontosan így is történt a tanítványokkal pünkösd napján: megkapták a szent Szellemet, az pedig megszólalt rajtuk keresztül, vagyis - Lukács szavaival - "különféle nyelveken kezdtek beszélni; úgy, ahogyan a Szellem adta nekik, hogy szóljanak". Jézus Nikodémusnak azt mondta, hogy a Szellem hangja minden alkalommal jelen lesz, amikor valaki újonnan születik. Így fogalmazott: "A szél fúj, amerre akar. Hallod a hangját... így van mindenki, aki a Szellemtől született" (Jn 3:8). 

Pál a Szellem hangját az újszülött csecsemő felsírásához hasonlította, amikor ezt írta: "Mert nem a szolgaság szellemét kaptátok, hogy ismét féljetek, hanem a fiúság Szellemét kaptátok, aki által kiáltjuk: Abbá, Atya!" (Róm 8:15). Az a szellem tehát, amelyik nem tesz hallható megvallást, amikor lakozást vesz a testünkben, nem lehet Isten Szelleme, hanem - ahogy János mondta - ez az antikrisztus szelleme. 
Barátom, ha téged meggyőztek arról, hogy Isten Szelleme benned van, de az nem szólalt meg rajtad keresztül, amikor befogadtad, akkor veszélyesen összekuszálódtál a "Krisztus helyett" szellemmel, az antikrisztus hangtalan szellemével; ami akkor is igaz, ha hitedben egyébként őszinte vagy. Jó szándékú, de bölcstelen szolgálók tömegekkel hitették el, hogy újonnan születtek, miközben a Szellem erről nem is tett bizonyságot. Lehet, te is azok közé tartozol, akiket meggyőztek, hogy fogadják be ezt a szótlan szellemet. Krisztus nevében könyörgök: Kérj, keress, és zörgess, amíg Jézus meg nem keresztel téged Isten valódi Szellemével.

"Beül az Isten templomába"

Ebben a szövetségben a hívőket Isten templomának hívják, mert Isten Szelleme lakozik bennük (1Kor 3:16). A mostani időben a földön egyedül a hívők lehetnek Isten templomai, ebben a szövetségben ugyanis a "Magasságos nem kézzel csinált templomokban lakik" (ApCsel 7:48). Amikor Pál azt mondta, hogy a törvénytipró "beül az Isten templomába, azt állítva magáról, hogy ő Isten", ezt a jelenséget a "törvényrontás titkának" nevezte [Csia], és azt mondta, hogy az már az ő idejében is működött (2 Thessz 2:7). Titokká, vagyis misztériummá pedig az teszi, hogy olyan hihetetlenül hangzik. Igen, lehetetlenségnek tűnik, hogy az antikrisztus szelleme ott lakozhat Isten templomában; mégis ez történik akkor, amikor beköltözik olyan emberek szívébe, akikben ott van Isten Szelleme. Jézus azt mondta, hogy ez az utálatosság "ott fog állni, ahol nem volna szabad" (Mk 13:14). És valóban: minden egyes alkalommal ott látjuk állni, "ahol nem volna szabad", amikor valaki, akiben Isten Szelleme van, azt tanítja, hogy mások úgy is megkaphatják a szent Szellemet, hogy azt nem kíséri a Jézus által megígért állandó jel: a Szellem hangja. 
Az antikrisztus persze nem kényszerítheti magát bele egyetlen hívő szívébe sem. Csak akkor léphet be erre a megszentelt helyre, ha a hívő üdvözli őt. Veled mi a helyzet, barátom? Te is befogadtad a "Krisztus helyett" szellemet a szívedbe? Téged is behálózott a tanítás, miszerint Isten Szelleme nem szólal meg, és vallja meg Krisztust, amikor beköltözik egy ember testébe, hogy azt Isten templomává tegye? Pál világossá tette: aki "más Jézust""más evangéliumot" fogad be, nem pedig azt, amit ő hirdetett, az egyúttal egy "más szellem" előtt is megnyitja a szívét (2Kor 11:4).
A halála előtti éjszakán Jézus azt mondta a tanítványainak, hogy a Szellem velük van, de hamarosan bennük lesz (Jn 14:17). Isten Szelleme ott van mindenkivel, aki hiszi, hogy Jézus Úr, ám amikor valakinek a megtérése teljes lesz, és belé költözik, akkor a Szellem megvallja Krisztust rajta keresztül. Ez a megvallás, ha nem is mindig, de gyakran egy jól kivehető új nyelven történik (lásd Ézs 28:11). Az antikrisztus tanítása úgy szól, hogy ha valaki hisz Jézusban, őbenne már ott van a szent Szellem, akkor is, ha maga a Szellem ezt még nem erősítette meg. Pál azonban nem ezt tanította. Egyszer például megkérdezte hívők egy csoportját: "Vettetek-e szent Szellemet, minekutána hívőkké lettetek?" (ApCsel 19:2). A hit mindig megelőzi a szent Szellem vételét.

Már itt van

Az antikrisztusról szólva Pál azt jövendölte, hogy Isten még Jézus második eljövetele előtt le fogja leplezni ezt a "törvénytiprónak" nevezett gonosz szellemet (2Thessz 2:8). János, miután látta, hogy ez a szellem milyen sok hívőt megtévesztett, ezt írta: "Közülünk váltak ki, de nem voltak közülünk valók" (1Jn 2:19a). Igen, az antikrisztusok, akikről János beszélt, maguk is hívők voltak, akik a hűséges szentek gyülekezetéből mentek ki, anélkül, hogy Isten küldte volna őket. Az ApCsel 15-ben ilyen emberek indultak el Jeruzsálemből az apostolok közül, és kezdték el - Pál szavaival - "azt tanítani, amit nem volna szabad".  
A Jelenések könyvében az "antikrisztus" szó egyszer sem szerepel, és ennek jó oka van. A Jelenések könyve a jövőről szól, az antikrisztusok viszont már az apostolok idejében is jelen voltak. Az igazságosság két nagy ellensége (a "fenevad" és a "hamis próféta") közül, akikről a Jelenések 13-ban olvashatunk, egyik sem az antikrisztus, ugyanis a fenevaddal és a hamis prófétával ellentétben az antikrisztus nem egy fizikai lény, nem hús-vér ember - ő a "törvénytipró". 

A tanítás miatt, miszerint az antikrisztus még nem jött el, sokan nem veszik észre, hogy ő valójában ott van, és munkálkodik közöttük, felforgatva hitüket az igaz Istenben és az igaz Jézusban, kioltva a Szellemet, rombolva a közösségüket Krisztussal és egymással. Mindezt pedig akadálytalanul teheti, mert még nem leplezték le. Ő jelentette, és jelenti mind a mai napig az inspirációt azoknak, akiket Pál a "Sátán szolgáinak" nevezett; ők megtévesztett emberek, akik magukat Krisztus szolgáinak gondolják (2Kor 11:13-15). Buzgón hirdetik, hogy az embereknek Jézusban kell hinniük, ám az a Jézus, akiről ők beszélnek, nem a Biblia Jézusa. A "kegyesség látszatával" olyan lelkeket vonzanak magukhoz, akik nem ismerik Istent, és akiket nem Isten Szelleme vezet. Valójában az egész világot megtévesztették, amikor elhitették velük, hogy az ő vallásuk, a kereszténység, Krisztust képviseli. Pedig ez nem így van.

"Sok hitető jött el a világba", mondta János, "akik nem vallják meg, hogy Jézus Krisztus eljött a testbe: ez a hitető és az antikrisztus" (2Jn 1:7). Ezek úgy indultak el, mintha Krisztus küldte volna őket, és egy kicsavart evangéliumot hirdettek. Ez az új evangélium egy "Krisztus helyett" szellemet kínált, ami szentek sokaságát csalogatta be egy emberek által felépített vallási rendszerbe. Isten népe - túlnyomó többségében - a mai napig e vallás fehérre meszelt falai között vesztegel. 

Megdöbbentő, de a szolgálók közt, akik tagadják, hogy a Szellem mindig megszólal, amikor lakozást vesz valakiben, olyanok is vannak, akik maguk hallották ezt a hangot, amikor vették a szent Szellemet. Vajon nem ők azok, akikről Péter szomorúan prófétálta, hogy lesznek, akik "megtagadják az Urat, aki őket megváltotta" (2Pét 2:1)? Igen, barátom, amikor egy szent Szellem-keresztségen átesett ember tagadja, hogy Jézus keresztsége az, ami elmosta a bűneit, valójában az Urat tagadja meg, aki őt megváltotta, hiszen "az Úr a Szellem" (2Kor 3:17).
Nézzük meg, hogy vezette félre az Ellenség Isten drága gyermekeit - azokat, akikben ott van Isten valódi Szelleme! Az életükből fokozatosan tűnik el az erő és az öröm, ahogy sodródnak el egyre távolabb a szent Szellemtől. Eközben maguk is azon tűnődnek: Miért múlik el a dicsőség? A válaszért nem kell messzire menniük, elég megnézni a prédikációkat, amiket hétről hétre hallgatnak! Szolgálóik másról sem beszélnek, csak "Üdvösséged van! Üdvösséged van! Üdvösséged van!". Az "üdvösség" üres ígérete - ez minden, amit az antikrisztus kínálni tud. Drága testvéreim, ne higgyetek szótlan szellemének!

"Azoknak, akik engedelmeskednek"

Péter a szent Szellem-keresztség kapcsán azt írta: "Titeket is megment... a keresztség" (1Pét 3:21). De a szent Szellem nem csak az utunk végén üdvözít minket, hanem már útközben is tiszta lelkiismeretet ad nekünk, ahogy erre Pál is utalt, amikor azt mondta: "az ő irgalmasságából tartott meg minket az újjászületésnek fürdője és a szent Szellem megújítása által" (Tit 3:5, Károli). A korinthusiaknak azt mondta Pál, hogy belső emberünknek e drága megújulása "napról napra" történik (2Kor 4:16). 
Péter kijelentette: "Mi pedig tanúi vagyunk ezeknek az eseményeknek, és tanúja a szent Szellem is, akit azoknak adott az Isten, AKIK ENGEDELMESKEDNEK NEKI" (ApCsel 5:32). Barátom, te már engedelmeskedtél Istennek? Hacsak nem kaptad meg a valódi szent Szellemet, ami Isten személyes tanúságtétele az engedelmességedről, a válasz csakis "nem" lehet. Szolgálók, akik az antikrisztusi szellem befolyása alatt vannak, azt fogják mondani, hogy a bűneidből akkor is megtisztultál már, ha még nem kaptad meg ezt az isteni bizonyságot. Ám az igazság az, hogy egyedül Isten tudja, melyik az a pillanat, amikor az engedelmességed "teljességre jut", és amíg ez nem történt meg, Ő nem fogja neked adni Szellemét. Miért nem adod át magad most, hogy valóban megkaphasd a megígért szent Szellemet? "Mert tiétek ez az ígéret és gyermekeiteké, sőt mindazoké is, akik távol vannak, akiket csak elhív magának az Úr, a mi Istenünk" (ApCsel 2:39).



Írta: George C. Clark, Sr. és John D. Clark, Sr.
Forrás: https://goingtojesus.com/gtj_tracts.html?tname=tract-087-antichrist
Fordította: Bakó Zoltán


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztusutja.blog.hu/api/trackback/id/tr2518158554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása